De Citit : Editoriale

Telefonul arab… mobil!

| 11 februarie

Facebook l-a pus pe fuga pe Ben Ali, Moubarak e pe gratar din cauza lui Twitter si revoltele comunicationale se amplifica in tarile arabe.

Fenomenul a inceput ca o moda, dar e pe cale de a se transforma in arma sociala. Noile tehnologii au inlocuit telefonul arab si au contribuit major la declansarea primelor revolutii de amploare, in Tunisia si Egipt. Inca din 2008, o tanara egipteanca a facut sa tremure regimul de la Cairo. Exasperata de situatia din tara, Esraa Abdel Fatah a scris cateva randuri pe Facebook: “N-avem de lucru, n-avem locuri in Universitati. Avem nevoie de dreptate. Avem nevoie de salarii decente, avem nevoie de locuri de munca.” Cuvinte banale, din pacate, care au primit in cateva zile adeziunea catorva zeci de mii de internauti.

Perspectiva unei greve generale a determinat guvernul egiptean sa scoata trupele antiteroriste pe strazi. Esraa a fost tinuta doua saptamani la inchisoare, insa dinamica contestatiei prin retelele sociale nu a mai putut fi oprita. Pe Facebook a fost lansat, pe 25 ianuarie, dupa revolutia din Tunisia, primul apel la manifestatii de masa in Egipt. Mubarak a pus cenzura la treaba si primele victime au fost Twitter si mai multe site-uri Google, cum ar fi Gmail, Youtube si Blogger. Facebook nu a putut fi cenzurat decat cu intermitenta, dar s-au constatat incercari de piratare a conturilor detinute de opozanti politici, asa cum s-a intamplat si in Tunisia. Hilary Clinton a intervenit, cerand in numele SUA sa nu fie cenzurate retelele sociale. Internautii s-au mobilizat si ei, dand sfaturi pentru folosirea optima a sistemelor «proxy» si a retelelor private VPN, incitand de asemenea la folosirea pe scara larga a mesajelor SMS. Telefonul arab s-a dovedit a fi de necenzurat, in ciuda eforturilor facute de Urechile Mari, o lectie de retinut si pentru alte situatii…