Locuri : Altele

Bazilica romano-catolica

Bazilica Romano-Catolica din Oradea, cu hramul Sfânta Maria, este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României si între cele mai frumoase bazilici din Europa. Bazilica a fost construita între 1752-1780. Planul edificiului a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Battista Ricca (1691-1757), chemat în Sfântul Imperiu Roman de împarateasa Maria Terezia. Dupa moartea primului arhitect, constructia a fost terminata de Franz Anton Hillebrandt.
Altarele din Bazilica romano-catolica au un caracter clasicizant, reflectând preferinta pentru sobrietate si simplitate specifica etapei târzii a barocului.
Dimensiunile catedralei sunt urmatoarele:
· Lungimea: 68 m.
· Latimea: 30 m.
· Latimea navei principale: 15 m.
· Înaltimea cupolei: 24 m.
· Înaltimea turnului: 61 m.
Fresca cupolei reprezinta "Triumful ceresc al Iul Christos" de Ioan Schopf, în stilul denumit II Correggro, din anul 1778, celelalte sunt opera pictorului Francisc Storno din secolul al XlX-lea (1878-1880).
Altarul principal
Altarul principal este din marmura de Carrara, sculptat de maistrul Italian Triscornia, dupa planurile artistului Toth Stefan, în stilul neorenaissance (1897). Cele doua statui, executate în anul 1897de Francisc Eberhardt, îi reprezentând pe Sf. Stefan si Sf. Emeric.
Tabloul altarului principal, cu titlul "Ridicarea în ceruri a Maicii Domnului" a fost pictat în anul 1778 artistul austriac Vincent Fischer, dupa stilul Iui Giovanni Battista Tiepolo.
Cele doua picturi din navele transversale îi reprezinta pe Sf. Ladislau si Sfânta Familie, ambele fiind tot opera pictorului Vincent Fischer.
[modifica] Altarele laterale
Catedrala are doua altare laterale, în care se gasesc urmatoarele tablouri, datate între anii 1778 -1780:

La dreapta intrarii principale:

1. Sf. Cruce – de Theodor Illich
2. Sf. Mihail – autor necunoscut
3. Sf. loan din Nepomuc – de loan Czimbal
4. Sf. Stefan – de loan Czimbal

La stânga intrarii principale:

1. Sf. Varvara – autor necunoscut
2. Sf. Petru sl Sf. Paul – autor necunoscut
3. Sf. Apostol loan-de loan Czimbal
4. Sfânta Treime – de loan Czimbal
La intrarea laterala a Catedralei exista câteva monumente funerare din sec. al XV-lea sl al XVI-lea, în stil gotic si renaissance, care au apartinut vechii Catedrale a Cetatii.
Orga dateaza din anul 1780, este opera Iul Fridolin Festl, si este a fost daruita catedralei de împarateasa Maria Terezia a Austriei.

Bazilica adaposteste herma cu moastele Sfântului Ladislau.