Locuri : Altele

Catedrala Sfântul Nicolae

Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, situata în str. Iuliu Maniu din municipiul Oradea, este catedrala Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Constructia bisericii începe în anul 1800, când episcopul greco-catolic Ignatiu Darabant demoleaza mica biserica greco-catolica, si începe constructia unei catedrale. Cladirea are planul în forma de cruce, tavan boltit si o cupola centrala pictata cu scene biblice. Acoperisul baroc al turnului a fost terminat în 1803, si a ars de doua ori în 1836 si în 1907. Actuala forma a turnului a fost conceputa de Giovanni Quai si a fost executata între anii 1910-1912. Altarului este asezat spre rasarit. În anul 1948, odata cu interzicerea BRU, lacasul si-a pierdut statutul de catedrala episcopala si a fost dat în folosinta BOR ca biserica parohiala.
Lacasul de cult a fost restituit Episcopiei de Oradea Mare în anul 2005, dupa îndelungate procese, tratative si tergiversari. Prima liturghie greco-catolica a avut loc, dupa 57 de ani de întrerupere, la 20 noiembrie 2005, cu participarea a peste 100 de episcopi, preoti si diaconi.