Locuri : Altele

Marghita

Marghita, unul din cele mai tinere orase din Romania, se afla in nord – vestul tarii, in zona de nord a judetului Bihor, la numai 30 km de frontiera dintre Romania si Ungaria. Distanta fata de Oradea, centrul administrativ al judetului Bihor, este 57 km nord-est. Localitatea(mentionata documentar in anul 1216, declarata oras in anul 1967 si declarata municipiu in anul 2003) se gaseste pe malul drept al raului Barcau, la contactul dintre Dealurile Viisoarei si Campia Barcaului, aproape de confluenta acestuia cu Valea Bistrei.
Coordonatele geografice ale orasului: 22°33” longitudine estica si 47°34” latitudine nordica. La sudul Marghitei, drumul judeþean 191 leaga orasul de Oradea, iar la nord se continua catre Tasnad, Carei si Satu Mare. Drumul national 19B plaseaza Marghita intre Sacuieni si orasul Simleul Silvaniei din judetul Salaj. Cel mai apropiat aeroport este aeroportul international de la Oradea. Totodata, Marghita se afla situata la numai 5 km de viitoarea autostrada Brasov-Bors-Budapesta care va lega centrul Europei de Marea Neagra, ceea ce deschide noi perspective pentru economia si turismul din zona, avand de asemenea in vedere potentialul balnear al localitatii. Calea ferata leaga Marghita de Sacuieni (de unde se poate ajunge apoi la Oradea si Satu Mare) si de Simleul Silvaniei, prin intermendiul a doua trenuri personale. Accesul cu masina personala sau alte mijloace de transport in comun sunt insa preferate legaturilor pe calea ferata.
Forma de relief pe care se aflã asezat orasul, este înconjurata in partea nord-estica si sud-estica de dealuri cu pante domoale, cu altitudine medie redusa(135 m), ale caror ultime prelungiri spre ses dau tinutului, in ansamblu, un aspect colinar. Temperatura medie anuala pentru orasul Marghita este de 10,5 °C, fiind superioara mediei anuale pe tara. Temperaturile medii ale lunilor de iarna sunt cuprinse între 1-0 °C, luna cea mai rece fiind ianuarie, cu o temperatura medie de -1,5 °C, iar cea mai calduroasa este iulie, cu valoarea medie de 21 °C.

Marghita face parte din binecunoscuta zona etnografica Tara Crisurilor, un spatiu delimitat de bazinul superior al Vaii Crasna la nord, culmile Plopisului, Muntii Vladeasa si Muntii Bihorului la est, Muntii Zarandului la sud si frontiera cu Ungaria la vest, cunoscut mai ales prin bisericile de lemn.Sapaturile arheologice si documentele scrise au adus numeroase dovezi ale locuirii zonei si existentei asezarii, care a concentrat de-a lungul veacurilor preocupari economice, politice si culturale. Prima atestare documentara a localitatii Marghita dateaza din anul 1216.
De-a lungul existentei sale, localitatea s-a numit Margareta, Marghiureta, Marghita, numele fiindu-i dat conform unor legende de un camp de margarete sau de hramul unei bisericute, Sf. Margareta.Potentialul turistic al orasului favorizeaza practicarea turismului balnear, cultural, a turismului de week-end, de odihna, recreere si de agrement.
Prezenta padurilor care inconjoara orasul sau sunt situate in apropiere creeaza numeroase oportunitati pentru diversificarea ofertei turistice, impunandu-se doar realizarea de amenajari corespunzatoare valorificarii durabile a acestor resurse naturale.