Locuri : Galerii de artă

Galeria Euro Foto Art

De mult timp conducerea Clubului Fotografic „ NUFĂRUL „ din Oradea s-a confruntat cu problema gasirii unui spatiu adecvat, pentru amenajarea unei Galerii proprii. În lipsa unui asemenea spatiu, multe din expoziţiile organizate de fotoclubul orădean au fost deschise în holul Complexui „Sindicatelor 1 (fost UGSR) „ si a Hotelului „ Lotus” din Baile Felix.
În anul 1998, Conducerea Asociatiei Artistilor Fotografi din România, la propunerea regretatului presedinte, Sylviu Comanescu, a fost de acord sa inaugureze si sa administreze, dupa Timisoara si la Oradea, o Galerie de arta fotografica. În acest sens presedintele Clubului Fotografic „NUFARUL” din Oradea, artistul fotograf Stefan Toth a facut demersurile necesare la nivelul Consiliul Popular Oradea, obtinând chiar o repartitie pentru amenajarea unei asemena Galerii, pe strada Iosif Vulcan în actualul local al Hotelului „ATLANTIC”. În conformitate cu procedurile de rigoare din acea perioada, repartitia municipala a fost înaintata Consiliului Popular Judetean, pentru avizare.
Deaoarece acest local se afla în vecinătatea Fotbal Clubului Bihor, conducerea acestui Club a făcut presiuni oficialilor judeţeni pentru a întra în posesia acestui spaţiu preconizat pentru lărgirea sediului, motiv pentru, care repartiţia Fotoclubului a intrat pe linia moartă. Evenimentele din anul 1990, au oferit Clubului Fotografic „ NUFĂRUL” din Oradea mai multe posibilităţi democratice pentru a finaliza această repartiţie. Prin bunăvoinţa arhitectului şef al Primăriei Municipiului Oradea Ioan Ardelean, a fost posibilă obţinerea unei noi repartiţii pentru actualul sediu al Galeriei Foto Art, în care exista arhiva Teatrului de Stat din Oradea.
O Hotârăre a noului Guvern al României din acea perioadă a fost de partea Fotoclubului „NUFĂRUL” , care a decis ca spaţiile care nu sunt folosite la valoarea lor, să fie imediat repartizate acelora, care pot demonstra acest lucru. În acestă situaţie am putut oţine repartiţia pentru acest spaţiu, în care era depozitată arhiva Teatrului de Stat. A urmat o perioadă grea, când conducerea fotoclubului orădean, împreună cu administratorul spaţiului ( fosta RAGLC Oradea ), a fost nevoit să acţioneze în judecată Teatrul de Stat din Oradea, pentru eliberarea spaţiulului, repartizat Organizaţiei noastre. În final în data de 11 aprilie 1991 obţinem Sentinţa civilă 15/E/1991, în baza căruia se trece la evacuarea silită. Acţiunea se termină realativ repede, într-o singură zi , în data de 07 mai 1991, seara , acest lucru se realizează şi datorită sprijinului oferit de membrii clubului Antal Alexandru, Olenici Nicolai şi Toth Ştefan, care au ajutat nemijlocit la această acţiune de evacuare a arhivei Teatrului.
Semnarea procesului verbal de preluare a însemnat un nou moment de referinţă pentru Clubul Fotografic „ NUFĂRUL” Oradea. Membrii Fotoclubului au hotărât să pună la dispoziţia conducerii clubului diferite sume de bani, pentru a realiza renovarea spaţiului primit. În data de 16 iunie 1991, se inaugurează oficial GALERIA FOTO ART, prin vernisarea unei Expoziţii Internaţionale, puse la dispoziţia noastră de Fotoclubul „ ORIZONT” din Sibiu.
La inaugurarea Galeriei şi la vernisajul expoziţiei a participat regratatul artist fotograf Gheorghe Lăzăroiu, preşedintele Fotoclubului „ ORIZONT „ din Sibiu. Până la vernisarea primei Bienale Mondiale de Artă Fotografică „ PREMFOTO” , în Galeria Foto Art,( în lipsa unor relaţii internaţionale) au fost vernisate mai mult expoziţii alcătuite din lucrările unor artşti fotografi din România.
Odată cu returnarea lucrărilor primite pentru prima Bienală au fost expediate şi lansate invitaţii artiştilor fotografi de a reveni cu expoziţii în Galeria Foto Art din Oradea. Spre surpinderea conducerii clubului o serie de artişti fotografi au fost încântaţi să revină cu expoziţii personale în această Galerie. Primul artist fotograf a fost Donatelli Polizzi Piazza, din Catania (Sicilia) – Italia, care se deplasează, personal la Oradea pentru a participa la vernisajul expoziţiei sale , initiulată „ Insulele Yucatan”. După această expoziţie a fost vernisată expoziţia artiştilor fotografi Linda şi Stewart Collier, din York – Anglia, care deasemenea au participat la vernisajul expoziţiei lor personale. Pentru vernisajul expoziţiei personale la Oradea s-a deplasat şi artistului fotograf Agostino Baldacchino, din Attard, Malta.
Vernisajele în Galeria Foto Art au devenit obişnuite pentru publicul vizitator, unde la intervale de trei săpămâni au fost vernisate până la sfărşitul anului 2005 ( când această Galerie a aniversat 15 ani de existenţă), peste 250 de expoziţii ale artiştilor fotografi de pe întregul mapamond, fiind în acelaş timp prezentate publicului vizitator peste 18.000 de fotografii artistice, în condiţiile în care accesul în Galerie al vizitatorilor a fost gratuit.
Din anul 1993, toate vernisajele au fost organizate sub înaltul patronaj al Primăriei Municipiului Oradea. De la inaugurarea Galeriei Foto Art, aproape la toate vernisajele au participat artişti din cadrul Cvartetului „VARADINUM” din Oradea, care prin susţinerea unor momente muzicale au contribuit de fiecare dată au ridicat nivelul artistic ale acestora.
La unele vernisaje au participat chiar şi autorii lucrărilor expuse , artişti fotografi sosiţi din diferite părţi ale Europei şi Asiei ca cei , din : Anglia, Bulgaria, China, Franţa, Germania, Grecia, India, Japonia, Macedonia, Malta, R.Moldova, Peru Polonia, Africa de sud, Serbia şi Muntenegru, Slovacia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.
Unele vernisaje au fost onorate chiar de prezenţa unor reprezentanţi ai Ambasadelor din Bucureşti şi cei acreditaţi pentru România din alte capitale, ca de pildă : Africii de Sud, Chinei, Indiei, Ucrainei şi din Peru.Este de apreciat şi faptul că oficialităţile municipale şi judeţene au onoarta cu prezenţa lor nenumărate vernisaje. De-a lungul anilor o serie de societăţi comerciale au sprijinit programul expoziţional al Galeriei Foto Art, cum au fost de pildă : „Societatea de Comerţ Stephany”, „Olacomtex”, Concernul „Transilvania Import – Export” Galeria Vinurilor, „Weber & Co Impex„ , „Tehnoprint”, Tipografia„Offsetprint”, „Aston” Com şi „Dorbob” SRL din Oradea, cărora conducerea clubului le aduce cele mai sincere mulţumiri.
Mulţumirile conducerii Clubului Fotografic „ NUFĂRUL” sunt adresate deasemenea şi mass-mediei orădeane, care a reflectat de fiecare dată evenimentele derulate în Galeria Foto Art. Dăruirea acestora este şi un model european, despre felul în care aceste relaţii au apreciat atât evenimentul, cât şi ceea ce a stat în spatele acestei munci imense.