Locuri : Galerii de artă

Galeria Virtuala Jakab Elek

Elek Jakab, artist vizual,
( 1.ianuarie 1973. Oradea, România – 25.noiembrie 2005. Oradea )

Interesul sau pentru artele vizuale a început în anii 90. Între anii 1992-1995 a urmat Scoala de Arte "Francisc Hubic" din Oradea. Între anii 1995-2000 a frecventat cursurile Academiei de Arte Vizuale "Ioan Andreescu" din Cluj–Napoca.

Anii sai de studii au fost foarte fructuosi, si datorita cautarilor pasionate de forma si tematica, a reusit deja la începutul carierei sale artistice sa prezinte un stil aparte, bine-conturat.

Deja în anii de facultate operele sale au fost primite cu uimire de catre cercurile de profesie. Doar putini au înteles motivul acestei uimiri, care nu a fost altceva decât confruntarea silita cu realitatea.

Conceptul de realitate al lui Jakab Elek este lipsit de iluzii trandafirii, e captivant atragator, emotionant. Prezinta viata umana în totalitatea, în profunzimea ei cu o consternare uluitoare care te atinge pâna la oase, dar în acelasi timp te si mângâie. Reda viata umana de la pasiune la sarut, de la confruntare la compromis, de la nevoi la pasiuni, de la opunere la prabusire, de la iubire si exaltare la moarte. Jakab Elek a fost capabil sa se identifice afectiv cu o uimitoare patrundere si clarviziune cu acele puncte de conexiune care au remarcat viata lui si viata noastra, si a stiut sa dea forma, cu gesturi intensive, retrairilor sale deosebit de adânci.

Sârguinta si cautarile intensive de forma si continut nu au ramas fara rezultat: a devenit un astfel de artist care, desi foarte tânar, a stiut sa navigheze cu maturitate deplina si cu usurinta pe tarmurile artei vizuale, transmitând sentimente de descatusare, de eliberare spectatorilor.

Dupa ce viata artistica mondiala, contemporana a început sa-l descopere, fiind invitat sa participe la a V-a Editie a Festivalului International de Arta Contemporana de la Florenta din anul 2005, soarta i-a zdrobit viata si activitatea artistica în ascensiune. Noi speram ca, viata artistica publica va face acel gest nobil, sa-l descopere pe Jakab Elek macar "post mortem".