Locuri : Parcuri

Gradina Zoologica

(dupa www.bihor.ro)

Gradina Zoologica se situeaza în partea de sud-vest a municipiului Oradea, în parcul Reday, pe strada Matei Basarab numarul 1, în vecinatatea parcului Balcescu si a stadionului Tineretului.
În perioada 1958-1960, sarcina pentru amenajarea Gradinii Zoologice din Oradea, a revenit Organizatiei Consiliului Popular si conducerii administrative.
În acest context, în baza unui model standardizat la nivel national, a fost înfiintata Gradina Zoologica, având ca obiectiv prezentarea în mediu captiv a speciilor salbatice de animale si pasari din fauna României si a Europei.
În data de 01.05.1960 este inaugurata, toate volierele, adaposturile si padocurile fiind populate cu animale si pasari, prin grija Ocoalelor Silvice, care au avut sarcina de a recolta de pe teren exemplare tinere de animale, pe care sa le creasca în spatiile amenajate ale Gradinii Zoologice din Oradea. Între anii 1960-1962, erau între 96-169 de exemplare, dar treptat, pe lânga speciile salbatice, prin donatii din partea crescatorilor pasionati din regiune, au fost introduse specii exotice de pasari, în mod special varietati adaptate la clima temperata.
Începând cu anii 1968-1970 s-au facut investitii cu scopul de a popula Gradina Zoologica cu specii noi de animale si pasari reprezentative, de pe întreg mapamondul.
Actualmente, Gradina Zoologica functioneaza cu o activitate de agrement si educatie. Pozitia este una deosebit de favorabila, într-un mediu natural de exceptie, cu arbori seculari din diverse specii, dar si cu plantatii recente de arbori si arbusti.
Dotarea este rustica, cu obiecte vechi, dar bine întretinute.
În prezent, gradina detine un efectiv de peste 700 de exemplare de animale si pasari din specii reprezentative, de pe toate continentele. Majoritatea sunt perechi care se reproduc în habitatul ocupat, în incinta. Pentru redotarea si refacerea efectivelor sunt practicate schimburile de animale cu alte gradini zoologice din tara si strainatate.
Gradina Zoologica din Oradea functioneaza în subordinea Consiliului Local, fiind proprietatea acestuia.
Orele de vizita sunt între 10,00 – 19,00, în timpul verii, si între 10,00 – 16,00 iarna.