De Citit : Altele

Delta Dunării și-a Mississippi-ului s-au întâlnit la Tulcea

| 10 septembrie

Dichis’n’Blues este primul festival de blues din Tulcea. Nașul evenimentului a fost Asociația culturală “În exil”. Cristian Antonescu, președintele asociației aflat în exil la Tulcea, a descoperit un spațiu neașteptat de prietenos pentru un eveniment în aer liber între Casa Avramide și Teatrul Jean Bart. Cam 200 de tulceni s-au adunat pe gradenele de iarbă sâmbătă si duminică.

Blues preachers (Cătălin Țețe Rădulescu și Southerman Robbie) au deschis prima seara cu o colecție de stări de spirit așa cum erau ele povestite în urmă cu 100 de ani, în Delta Mississippi-ului. Soul Serenade – Andrei Rotariu, Adelina Chivu și Codruț Andrei – a extins explorarea rădăcinilor dinspre Chicago spre sudul Statelor Unite într-o reinterpretare cu un năstrușnic accent ludic, la care a contribuit cu vocea memorabilă Adelina.

Vali SirBlues Răcilă și Raul Kusak au încheiat seara de două ori: prima dată cu o cântare care a înfipt bluesul adânc în sufletele tulcenilor; apoi, după ce-au plecat spectatorii, Vali și Raul au stârnit un jam session care-a început pe la 3 noaptea și nu vreau să-mi amintesc când s-a încheiat. În seara următoare, a fost (cred) duminică – deci zi cu slujbă la catedrala Sf. Nicolae, aflată fix vizavi de locul festivalului.

Cristian Antonescu a instalat vreo 20 de scaune pe trotuarul din fața bisericii, stârnind nedumerirea preotului; a explicat că-s locuri pentru credincioși ai bluesului care s-ar putea să n-aibă din ce-și cumpăra un bilet – explicație întâmpinată cu căldură de părinte și de cei 25-30 de spectatori spontani. Duminică seara, după ce a cântat regele autohton al muzicuței – Marcian Petrescu – împreună cu chitaristul Florin Giuglea (The Storytellers), tulcenii au avut satisfacția să-și asculte concetățenii – Delta Blues Band – consolidați cu clapele unui tulcean adoptiv – Sorin Terinte.

Nu am să dezvolt aici despre Nightlosers care au energizat rău spectatorii în închiderea festivalului de s-au amestecat deltele, credincioșii, universul, berile și vinul de Măcin.