De Citit : Editoriale

Despre natiune fara nicio ratiune

| 06 februarie

Pentru sanatatea dumneavoastra evitati expozitiile de grup

Recunosc ca am o problema din ce in ce mai mare cu expozitiile de grup. Nu le gasesc intemeierea. Sunt, de cele mai multe ori, o dovada de superficialitate culturala sau un exercitiu de vanitate din partea curatorului. In cazul unor fenomene moderniste care au un anumit tip de coerenta, ba chiar si un manifest initial, sa zicem ca s-ar justifica o expozitie de grup. Si atunci, in momentul in care intri in detalii, vei observa cat de decisive sunt diferentele intre actorii unui singur curent.
Spre exemplu Max Ernst si Magritte sunt amandoi “suprarealisti” insa cele doua lumi doar se intersecteaza in cateva aspecte care conteaza doar pentru niste elevi care au de bifat o ora de clasa a XII-a la Istoria Artei. Cand nu e superficialitate culturala sau vanitate intelectuala, o expozitie de grup e de cele mai multe ori un exercitiu comercial de manipulare. Am vazut lucrul asta in expozitia “Artistul si Puterea” de la Biblioteca Nationala. Acolo o binecunoscuta casa de licitatii a aglomerat cat mai multe lucrari pe ideea leninista – “cantitatea este in sine o calitate”. Trist.
Cum stau lucrurile in cazul expozitiei “Mitul national. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti 1830-1930” de la MNAR? Nu e vorba aici de vreun interes comercial. Expozitia incearca sa “identifice in operele artistilor cateva dintre temele dominante ale mitologiei istoriei romanesti: latinitatea, unitatea teritoriala, lupta pentru independenta etc.” Imi pare rau ca trebuie s-o spun pe scurt: si comunistii ar fi aprobat aceasta expozitie. Poate textul domnului Boia n-ar fi facut parte din catalog insa selectia si demersul este in aceeasi logica: Cantarea Romaniei.
MNAR-ul ar servi mai bine Rrrromania daca ar face o expozitie exhaustiva |uculescu sau Tonitza sau Brauner. E prea multa munca? Sunteti platiti cu un salariu mizerabil? Gasiti-va o alta slujba cinstita! Daca totusi insistati sa faceti expozitii de grup va ofer eu niste sugestii ceva mai imaginative: “ Barbati fara armura – o istorie a nudului masculin in arta romaneasca“ sau “Animale fara companie: salbaticiunile in arta romaneasca“ sau “Mobilier de pus pe foc: sezlongul in arta romaneasca“ si ma opresc aici pentru ca … incep sa fiu buruienos.