De Citit : Editoriale

Keukenhof

| 28 aprilie

Cel mai fotografiat loc din lume

Amsterdamul a fost sub asediu sambata. Nu aveai nicio sansa sa mai gasesti vreo camera la hotel iar in statia de autobuz de langa Schiphol pe care scria Keukenhof sute de persoane asteptau la rand, inca de la cea mai cruda ora a diminetii. Keukenhof, localitate aflata la vreo 30 de kilometri de metropola olandeza, gazduieste singura gradina din lume deschisa doar doua luni pe an, intre 22 martie si 20 mai. Perioada coincide cu cea de inflorire a lalelelor, un simbol national si o formidabila industrie a Olandei. Aceasta floare, adusa via Viena din Imperiul Otoman, ajunsese in secolul XVI sa aiba propria bursa pe care se tranzactionau pretiosii bulbi. Astfel ca, pe la 1637, avea sa provoace o criza economica de proportii, averile bazate pe efemerele flori spulberandu-se. La patru secole dupa marele crah, Olanda traieste prospera (si) datorita lalelor.
In fiecare prima­vara, poti vedea zeci de hectare de campuri colorate in rosu aprins, galben, alb, violet spre negru. Iar gradinile Keukenhof detin o colectie de peste 4,5 milioane de lalele (peste 100 de soiuri) plantate aici, an de an, de catre furnizorii Casei Regale. Keukenhof gazduieste in fiecare an, pe 21 aprilie, marea Parada a Florilor, un alai de care alegorice ale florarilor neerlandezi. Gradinarii de la Keukenhof au avut si inspiratia sa adune printre straturile de flori cea mai mare colectie de sculptura in aer liber a Olandei, astfel incat spectaculosul naturii sa fie completat de arta umana. M-a uimit ca peste tot, pe zecile de hectare ale parcului, internetul wireless era functional si gratuit.
Generozitate? Mai degraba, as zice, e calcul de marketing. Foarte multi fotografiau cu telefoanele mobile si trimiteau ima­gini de la fata locului via world wideweb. Sa ne mai miram ca gradinile Keukenhof sunt considerate cel mai fotografiat loc din lume?