De Citit : Editoriale

Lacrimi de tristeţe, de durere, de fericire…

| 16 mai

…lacrimi false.
« A plânge – a vărsa lacrimi (de durere, de întristare sau de bucurie ; a lăcrima ».
« Lacrimă – Secreţie lichidă, incoloră, sărată, alcalină, produsă de glandele lacrimale, care umezeşte suprafaţa globilor oculari şi care se poate scurge în afară, în urma unor tulburări în starea psihofizică a omului. »
Cel mai uşor şi mai simplu mod de a explica de ce o persoană plânge este să o întrebăm dacă este tristă sau fericită, căci cea mai simplă clasificare a lacrimilor ar fi că ele sunt de două feluri : de tristeţe sau de fericire. Dar nimic nu este atât de simplu, până la urmă. Multă vreme s-a crezut că doar femeile deţin secretele « artei de a plânge » , dar viaţa ne dovedeşte din ce în ce mai des că bărbaţii aleg tot mai mult să se dezbrace de haina omului dur, insensibil care nu plânge niciodată. Se pare că plânsul nu mai este neapărat semnul unei slăbiciuni, ci o dovadă a calităţii umane a fiecăruia dintre noi.
Hermann Hesse spunea că « lacrimile sunt gheaţa sufletului care se topeşte ». Şi acest lucru pare să fie adevărat dacă ne gândim că pentru o persoană plânsul implică o relaxare emoţională. Specialiştii chiar definesc lacrimile ca arme emoţionale. Pentru unii oameni acestea înseamnă o eliberare de energiile şi sentimentele, fie positive sau negative, acumulate. După ce plângem ne simţim eliberaţi, indiferent de ceea ce a cauzat aceste lacrimi. Altfel privite, lacrimile deţin şi un rol biochimic pentru că ele ajută la eliberarea hormonilor declanşatori de stres, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din organism.
Există persoane care plâng cu uşurinţă şi persoane care plâng rar. Nu există o explicaţie ştiinţifică pentru această situaţie, se pare, însă, că răspunsul se găseşte în temperamentul fiecărei persoane. Dar, indiferent de gradul de sensibilitate pe care-l avem, cu toţii plângem încă din primele momente ale vieţii noastre. Cei care nu-şi înfrânează lacrimile vor observa că vor face faţă problemelor mai uşor. Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre cei care sunt lângă ei. Cu toate că, spuneam mai devreme, pentru persoana în cauză plânsul implică o relaxare emoţională, în sufletul celui care este martor la această acţiune se pot naşte sentimente controversate, chiar deosebit de neplăcute. Nu degeaba ni se spune uneori să plângem în taină, să nu facem din asta un spectacol. Nu pentru a ne ascunde slăbiciunea, ci pentru a nu-i încărca pe ceilalţi cu energia noastră din acel moment.
De cele mai multe ori se spune că lacrimile sunt benefice. Doar pentru cel care plânge. Lacrimile îi vor curăţa ochii de impurităţi, îl vor elibera de durere sau de prea plinul unei bucurii şi, nu în ultimul rând, vor reuşi să impresioneze.
Dar plânsul poate fi şi înşelător. Nu ştii întotdeauna dacă este adevărat. Sunt anumite lacrimi care ne înşală şi pe noi, după ce i-au înşelat şi pe alţii.
Iată că avem dreptul să plângem oricând, fie că suntem femeie sau bărbat. Acest aspect nu contează. Ceea ce este important este să ştii ce faci cu plânsul tău.