De Citit : Altele

Meserie, te halesc

| 22 septembrie

Cand ai viitura-n baie

Mesterii sunt acei oameni pe care ii chemi la tine acasa cand iti curge o teava sau cand vrei sa darami un zid si ei fac chestia asta in cel mai ocolit mod cu putinta. Daca ar fi taximetristi, ar fi acei taximetristi care te iau de la Gara de Nord si te duc la Universitate prin Ploiesti. Cand il chemi, mesterul este mereu ocupat. Trebuie sa-l smulgi de la o alta „lucrare”, sa-i promiti chestii, sa te milogesti de el, sa-i starnesti mila, sa-l faci sa te creada ca vei muri inecat in propria casa si-n propriul rahat care iese din veceu daca nu vine sa-ti repare teava. Ei, bine, pe moment nu ti se pare nimic dubios ca, totusi, el vine. Vei intelege asta abia cand e aproape sa termine „lucrarea” la tine si-l cheama altcineva. Am ajuns la concluzia ca nu exista mester care sa fi terminat vreodata ceva de facut. Mereu lasa in urma o gaura neastupata, un robinet picurand, un ghemotoc de calti care-ti infunda veceul.
Daca au venit azi, nu inseamna ca mesterii vor veni si maine, asa cum de altfel iti promit. Bos, maine la 8 dimineata sunt la tine! Aiurea, asta nu se va intampla, pentru ca un demon al peregrinarii le macina sufletul dornic de noi provocari. Un mester care sa-ti termine treaba este un mester pe care-l iei ostatic.
Daca dedici jumatate din timpul pe care ti-l mananca un mester ca sa-ti repare un cot de la nu stiu ce teava sau flotorul de la toaleta esti cel mai mare mester dintre mesteri, spargi piata, te umpli de bani.
Si totusi, ei sunt sinceri, nu protesteaza cand ii numesti mesteri. Pai, ori stii sa faci ceva, ori esti mester? Pare, cumva, o chestie onorifica, pentru tipi retrasi din activitate.