De Citit : Editoriale

Noii drogati

| 03 august

Despre o forma de sclavie

Daca va uitati la comentariile din subsolul articolelor online veti vedea adesea unele postate la ore crude, de genul trei dimineata. De ce nu dorm unii oameni si stau noaptea pe Internet? Explicatia poate fi gasita intr-o noua maladie care va fi trecuta in cativa ani si in nomenclatorul psihiatric din Romania: Clinical Disorder of Internet Addiction (CDIA). Neaos spus, dependenta de internet.
Principalele doua manifestari: navigarea online ore intregi fara un scop anume si suferinta acuta cand individul este privat o perioada indelungata de gadgeturile sale dragi – computer, smartphone sau tableta. Dependenta de internet a devenit cu adevarat o problema medicala in ultimii ani in China, Taiwan si Coreea, unde au aparut deja clinici specializate destinate adolescentilor. Anul viitor, boala va fi recunoscuta oficial si in Statele Unite. Indivizii dependenti de internet sunt chinuiti de anxietate, de depresie si au dificultati reale in a se concentra. Relatiile umane "normale" sufera. Extenuarea este prezenta, pentru ca, de pilda, angajatii isi verifica mail-urile si dupa orele de program. A rezolva probleme de serviciu la orice ora, in dauna vietii personale, a devenit o chestie de la sine inteleasa pentru managementul hulpav.
Dar pana la urma, cum de am devenit sclavi, fara sa ne dam seama? Internetul ofera in primul rand distractie, dar ne ademeneste si prin satisfacerea curiozitatii. Intr-un spatiu al retelelor sociale explozive ca dezvoltare si in care utilizatorii se exhiba fara prejudecati, a vedea ce mai face X sau Y provoaca majoritatii dintre noi placeri nebanuite. Exista o singura solutie (evident, ar fi stupid sa renuntam total la web), dureroasa pentru dependenti: un program disciplinat de reintoarcere la viata de dinainte de web, care sa presupuna altceva decat holbatul intr-un ecran. Macar cateva ore pe zi.