De Citit : Editoriale

Papa de la Frankfurt – Partea 2: Ce mâncăm stând jos

| 06 martie

Daca avem ceva timp si o pofta sanatoasa, ne putem lasa curiozitatea culinara sa zburde in voie caci, va asigur, balta are peste, la modul figurat, caci la modul concret, cu pestele chiar stam cam prost.
Dar hai sa vedem cu ce stam bine: bucatarie internationala foarte variata si de buna calitate, restaurante fusion selecte pentru fitomani, restaurante mici de cartier, ieftine si bune, bucatarie locala germana, cu 2-3 preparate, care trebuiesc musai incercate.
In centru, chiar langa Zeil, strada pietonala si comerciala principala, poti manca unul dintre cele mai bune steak-uri pe piatra incinsa (vulcanica) din zona: ti se aduce roca sfaraind la masa, o bucata superba de vita argentiniana, sosuri si garnituri la alegere. Restul, depinde de tine si e bine asa:
BUENA VISTA STEAKS & TAPAS
In afara de steak, au un platou cu tapas, de fiecare data altele, care se cere incercat … de fiecare data.
La cativa pasi spre vest, intrand in “Schillerpassage” vei gasi un adevarat Bar Australian, unde poti manca Kangur si chiar o friptura de Emu.
Te poti lungi pana dimineata, in clubul de la subsol – unde cred ca se si fumeaza. Vei gasi cu siguranta in orice anotimp grupurile vesele si galagioase de englezoi turmentati si neinteligibili. Una peste alta, nimic special, dar friptura de Emu merita asa ca chestie.
YOURS AUSTRALIAN BAR
Iesind din Schillerpassage (pe unde ai intrat) ai doar cativa pasi pana la Börsenplatz unde, in afara de bursa insasi, poti privi, incaleca, intelege ansamblul format dintr-un urs si un taur, simbolizand prabusirea si cresterea bursei.
Daca din Börsenplatz o iei spre singura strada mai mare si faci dreapta, spre nord, vei ajunge dupa cativa pasi pe Taubenstraße, unde gasesti poate cel mai “high-end” restaurant turcesc din Frankfurt:
SÜMELA II:
Dupa urmatorul colt, e in sfarsit si un loc de fite, unde vei intalni tinerii cu pretentii de rafinament frankfurtez. Daca te nimeresti in weekend, un loc tipic de intalnire seara inainte de a porni spre cluburi, sau pentru un Brunch select, duminica. Rafinamentul frankfurtez, ca sa nu zic german, caci ar fi o generalizare putin – dar nu mult – exagerata, nu are nimic de-a face cu frumosul, nimic macar cu esteticul. Elementele sale esentiale sunt functionalitatea, calitatea (Weritgkeit) si izul – ipocrit de altfel – de understatement. Cu alte cuvinte, pentru nemtii din zona asta fitele trebuiesc ascunse in spatele unui design minimalist si a unei aparente discretii, tradate mereu de materialele si accesoriile foarte scumpe. Gustul pentru spatii creative, dezordonate, pline de culoare si viata nu prea se gaseste in zona asta, in schimb l-am vazut foarte bine reprezentat in Berlin. In aceasta zona de fite se pozitioneaza restaurantul-bar-club-terasa:
URBAN KITCHEN
Acum, daca nu esti in centru, poti manca excelent la un restaurant mic de cartier, nu te speria daca locatia arata ponosit, uita-te la personal si la clienti, daca au energie pozitiva, mancarea va fi probabil buna. Restaurante tipice “de cartier” sunt cele italienesti, majoritatea simple pizzerii, dar poti gasi si cate o Trattoria foarte buna printre ele. In cartiere vei gasi evident restaurante corespunzatoare amprentei etnice. Spre exemplu, intre gara centrala si Main, sunt adunate o gramada – stiu eu vreo 3-4 – de restaurante persane excelente, ca acesta, pe Gutleutstr. 123:
HANI
De afara nu arata ca un restaurant, dar in spate are sala de mese si chiar o terasa. Iti zic, Mezeh-ul, frigaruile condimentate si orezul basmati merita la greu.
In cazul in care esti interesat de bucataria locala germana, trebuie sa te uiti dupa casele tipic germane, albe, cu barnele pe afara. Daca esti in centrul istoric al orasului, Römerplatz, vei gasi asemenea restaurante, cu terase mari, teapa pentru turisti. Daca vrei o experienta hessisch autentica mergi mai departe de centru si cauti o astfel de casa, plina de nemti burtosi hahaindu-se unul de prostia celuilalt. Un cartier vechi al Frankfurt-ului unde poti gasi mai multe astfel de locale, unul langa altul este Schwanheim, strada Alt-Schwanheim. Sau, evident te poti risca in Sachsenhausen, raiul betivilor locali, in care intri prin chiar “Paradiesgasse”. Dar ce comanzi, odata ajuns intr-un astfel de local si dupa ce te-ai obisnuit cu fetele ciudate? Sunt 3 lucruri pe care trebuie sa le incerci:
1. Handkäse mit Musik: nu va spun nimic, e surpriza. Merita, e dementa
2. Grüne Soße: e un sos verde, evident, care se poate manca la orice, de la snitel, oua fierte, peste, friptura, orice. Deci, comanda orice fel principal iti face cu ochiul, cu grüne Soße.
3. Matjes nach Hausfrauen Art: e un hering mare intr-un sos acriöor.
Toate astea merg foarte bine cu bere, deci distractia tipic germana e asigurata, daca poti s-o gusti, daca nu, eu unul, pot sa te inteleg.