De Citit : Editoriale

Prea multi artisti?

| 12 august

E nevoie de o igiena a cautarii.
Ma lovesc foarte des de o preconceptie legata de arta contemporana. "Ce ti-e si cu arta asta contemporana, plina de lucrari seci, fara intensitate, ce sa mai vorbim, unde este arta de altadata…"
Aceasta exasperare este usor de inteles, dar ea nu tine neaparat de contemporaneitate. Faceti experienta asta: de fiecare data cand intrati intr-o biserica din Italia pentru ca vreti sa vedeti o lucrare de unul dintre greii Renasterii – sa zicem Tintoretto, uitati-va si in dreapta sau in stanga si veti vedea 10 alti artisti din categoria celor care "umplu randurile". Niste ilustratori.
Tot timpul a fost mai multa arta proasta decat arta buna. Singura diferenta este ca acum sunt mult mai multi artisti decat au fost vreodata. Sistemele de promovare artistica, sistemul educational si mijloacele de comunicare au marit numarul lor. E poate mai greu sa-i depistezi pe cei autentici. Cum sa faci atunci? E nevoie de un pic de rabdare si de o igiena a cautarii.
Ca pont, va sugerez sa va orientati inspre galeriile private. E un sistem care face o selectie binevenita. In Romania sunt vreo 7-8 galerii care au un portofoliu de artisti si-i promoveaza atat in Romania cat si afara. Sigur ca nu tot ce selecteaza ele e tot ce ar merita vazut insa dintre cei maxim 40 de artisti romani contemporani care conteaza, un procent de 80 % sunt reprezentati de aceste galerii. Incepeti de acolo, acordati-va ceva timp in a discuta cu galeristii, duceti-va la vernisaje, discutati cu artistii. In maximum un an veti putea acoperi fenomenul artistic romanesc contemporan.
In alta ordine de idei, am visat ca Romania a intrat intr-o asa criza economica ca am fost nevoiti sa ne vindem Paiatele din fata TNB-ului, Teapa din fata Palatului si Calul din fata Bibliotecii Universitare ca sa ne echilibram bugetul.