De Citit : Editoriale

Roma pe canicula

| 21 iunie

Fotograme de week-end

Enervat de puzderia de turisti stransi langa altar pentru a vedea cele trei picturi ale lui Michelangelo Merisi da Caravaggio infatisandu-l pe Sfantul Matei, preotul care nu reusea sa tina slujba de seara in biserica San Luigi dei Francesi a stins pur si simplu lumina pentru a-i alunga. Cei cativa enoriasi veniti pe caldura de 38 de grade sa asculte cuvantul Domnului pareau ei insisi niste exponate din alte vremuri, fiind devorati de privirile curioase ale veneticilor alungati de preot. ("Uite, astia chiar se roaga in acest monument!")
In Muzeul Vaticanului, imbran­ceala. Nu prea puteai sa te opresti in fata vreunei marmure antice (pe care o recunosteai din manualul de istorie de gimnaziu), pentru ca valul uman te impingea mai departe cu hotarare. (Daca am dat 15 euro pe biletul de intrare, trebuie sa vedem cat mai mult, totul daca se poate, nu?) Matul de oameni se ingusta si se condensa brusc in stramtul culoar care duce catre Capela Sixtina, culoar in care claustrofobii trec proba vietii lor. Pe pereti o multime de afise care avertizeaza cum ca locul este unul sfant. (Oare la ce se vor fi dat unii vizitatori de-a lungul timpului de au aparut asemenea atentionari?)
La tutungeriile din preajma Cetatii Vaticanului, vederi si postere cu Ioan Paul al II-lea zac in teancuri. Uneori sunt prinse stramb in vitrina, asemenea pozelor cu vedete din camerele adolescentilor. (Daca turistii cumpara, de ce sa nu scoatem un ban si de pe urma defunctului, viitor sfant?) "Aceasta este cladirea Senatului Italian" – ne spune Alexandra, ghida. "Dupa cum vedeti, se afla foarte aproape de Vatican. Nu, nu este intamplator." Zambeste. "Iar aceasta este biserica Sfanta Maria Magdalena. In Biblie, Maria Magdalena este descrisa ca fosta prostituata, dar exista teorii cum ca a fost sotia lui Cristos." Inca o victima a lui Dan Brown?