De Citit : Editoriale

Romanian Hustle

| 21 februarie

“Half their lives they say good night to wifes they’ll never know…”

Saptamana asta am vorbit la radio despre relatii. Nu am facut-o, cum fac de-obicei, cu siguranta profetismului meu narcisic ci, de data asta, pentru ca sunt dezorientat. In ciuda scaparilor de ici si de colo, am trait 39 de ani visand la cavalerismul unei relatii pe viata, cu bune cu rele, in care increderea neparasirii lasa loc creativitatii si bucuriei. Credintele mi-au fost puternic cutremurate in viata personala.
Apoi, vorbesc cu tot mai multe persoane nefericite in cuplu, care se gandesc la separare. Nu are rost, mi se spune, sa mai stai daca nu esti fericit. Fantasma ca altul te va implini, ca alta te va completa perfect sta in multe minti alaturi de renuntarea blazata la speranta iubirii adevarate. “Ce-o fi o fi, o viata avem”.
Tineri si tinere amana un trai in comun la nesfarsit, adulti si adulte se arunca cu capul inainte in corida adulterelor sau a relatiilor cu distantier. Si pluteste, ca un duh, singuratatea si depresia.
Trageam concluzia, in emisiune, ca in toata bezmeticeala asta fara repere, in care toti par sa-si asculte doar emotiile si sexul, prea putin inima si capul, singura cale viabila e sa te lasi in voia sortii, leganat de relatii pasagere, sperand ca una se va cristaliza intr-un copil, ca minim respect fata de duhul speciei. Fara proiecte comune.
Barbat organizat si activ, mai degraba incult si naiv intalneste femeie frumoasa si isteata sentimental, tot necitita dar sigura pe ea. Ignoranta mandra din ochii fiecaruia pare erotism. Intimitatea afectiva e imposibila dar, la un moment dat, fiecare ruleaza incet, insesizabil, mulineta. Uneori, firele cedeaza si fiecare pleaca spre alte carlige stralucitoare. Alteori, reusesc sa se zbata impreuna, fiecare pe uscaciunea celuilalt. Atractia de la inceput se stinge, certurile se intetesc, el e prea ferm, ea manipuleaza sau invers. Ea se simte mereu a doua, el isi vrea independenta, sau invers. Solzii odata fermecati se zbat in praful banuielilor, peste ochii odata magnetici celalalt vede acum pacla nebuniei. Doar la celalalt, evident. Si copiii o iau razna, mereu.
De vineri seara sunt bulversat. Dar stiu o femeie care e de-acord ca doi pesti zburatori pot da din aripi impreuna doar daca s-au pescuit pe ei insisi. Iti multumesc.