De Citit : Editoriale

subREAL

| 28 iunie

retrospectiva la MNAC

Una dintre cele mai ambitioase productii din ultima vreme ale Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti, expozitia retrospectiva subREAL prezinta pentru prima oara o selectie generoasa a lucrarilor semnate de artistii care au format in 1990 grupul – Calin Dan, Iosif Kiraly si Dan Mihaltianu. Asa cum remarca Kiraly intr-o conversatie cu criticul de arta Ileana Pintilie, primele actiuni ale subREALului se hraneau din arta conceptuala locala a anilor ’80, zoom-ul critic privind cu precadere realitatea unei Romanii postcomuniste.
"Combinand instalatia cu elementele formale ale performance-ului si actionismului, lucrarile din perioada 1990-1992 (East-West Avenue, Alimentara, Je t’aime, moi non plus….) inventariaza vizual rama­sitele perioadei comuniste oficial incheiate, relevand un complex fond comun, manifest la acea vreme (si mult timp dupa) in lumea artistica, in cea politica si in societate in general" (Raluca Velisar, curatorul expozitiei).
In ciuda faptului ca in 1993 Dan Mihaltianu paraseste grupul, vitalitatea si cumva longevitatea subREALului s-ar fi datorat in principal faptului ca activitatile acestuia erau complementare traseului individual al fiecarui artist in parte. O buna parte din proiectele semnate ulterior de Calin Dan impreuna cu Iosif Kiraly au fost elaborate de-a lungul unor rezidente artistice, la Berlin, Stuttgart, Viena, Stockholm, Helsinki sau Zurich.
De fapt, rezidenta de un an de zile la Künstlerhaus Bethanien, Berlin (1995-1996) marcheaza debutul unei noi etape de lucru, favorizata si de usoara distantare de cotidianul romanesc. Art History Archive este urmata de seriile Serving Art (1997 – 1999) si Interviewing the Cities. Expozitia ramane deschisa pana la jumatatea lunii octombrie, designul expozitional fiind semnat de Attila Kim. Nu aveti voie sa o ratati!