Locuri : Altele

Aeroportul Oradea

1. Aeroportul Oradea deserveste judetul Bihor si zonele limitrofe cuprinzând peste 750000 de locuitori, orasul Oradea cu peste 250000de locuitori si înca sase orase aflate într-o raza de maxim 60 km cu o populatie de peste 300000de locuitori.
2. Traficul aerian de pasageri derulat pe aeroportul Oradea a depasit 36000 de pasageri în anul 2005 . Traficul aeroportului este în continua crestere înregistrându-se o rata constanta de 11% total pasageri. Ponderea pasagerilor externi a crescut constant în ultimii doi ani cu o rata de 17% în pofida scaderii traficului intern.
3. Perspective de dezvoltare
Rata de crestere industriala este de 14% anual începând cu anul 2000. În zona activeaza 26 de filiale de banci . Ponderea investitiilor straine în oras si în zona a înregistrat o rata de crestere de 10% anual.
Se estimeaza mentinerea ratei de crestere mentionate atât la trficul extern cât si per total pasageri. Proportia se pastreaza si la numarul de miscari aeronave, dintre acestea 85% reprezinta curse regulate si restul charter.
Capacitatea de operare a aeroportului este în prezent ocupata 23%. Aeroportul dispune de capacitatea de asigurare a operarii unui trafic sporit cu un nivel de pâna la triplare.
Cresterea traficului extern a fost sustinuta de operarea companiei Carpatair pe 8 destinatii Italia si trei Germania, precum si de operarea companiei ClubAir pe doua destinatii Italia.
Aeroportul nu dispune de facilitati cargo.
Sunt interesante operari de perspectiva pentru destinatii ca Spania Anglia, Franta Grecia.
4. Date Aeroportul Oradea
Pe terenul în suprafata de 160ha. este dezvoltata infrastructura aeroportuara care cuprinde urmatoarele obiecte principale:
-Pista de decolare-aterizare (PDA) de 1800×30 m cu doua acostamente de 7,50 m latime fiecare si doua zone largite cu dimensiunile de 15 x 100 m la capul 19 si 15 x 100 m la capul 01, fiecare situate la capetele pistei care creeaza buzunarele de întoarcere pentru aeronave;
-Banda pistei cu dimensiunile de 1800×300 m care cuprinde pista de decolare-aterizare si doua zone de siguranta laterale de catre 150 m latime din axul PDA;
Prelungirile degajate cu dimensiunile de 400×300 m la capatul nord al PDA si de 500×300 m la capatul sud al PDA;
-Calea de rulare “A” de 185×18 m care face legatura între PDA si platforma de stationarea aeronavelor în trafic civil de pasageri si marfa;
-Platforma de stationare aeronave cu dimensiunile de 60×158 m;
-Aerogara de pasageri, cu suprafata la sol de 1300mp având o capacitate de procesare de maxim 300pasageri pe ora;
-Cladiri de exploatare aeroportuara (turnul control trafic aerian; centrala termica; centrala electrica; magazii; statie meteo; gospodarie de apa, etc.);
-Mijloace pentru navigatia aeriana (radar, ILS catB );
-Balizaj catII
-Platforma pentru parcare autovehicule în zona publica;
-Imprejmuirea teritoriului aeroportului.
5. Situatia geografica
România are o suprafata de 237.000 km2 si o populatie de 23 milioane, a doua in zona dupa Polonia România se invecineaza cu Ucraina si Moldova Ia nord, cu Marea Neagra si CSI la est, Bulgaria la sud si Serbia (fosta Iugoslavie) si Ungaria la vest.
România are un climat temperat din cauza localizarii intre paralele 44 ° – 48 ° latitudine nordica si nordul Marii Mediterane de est. Temperatura variaza intre 27 ° C vara si – 7 0 C iarna. Precipitatii usoare in timpul anului si ninsori moderate in zonele inalte.
Oradea care se afla in Transilvania, este resedinta de judet a Judetului Bihor si se afla la o distanta de 438 km. nord de capitala României – Bucuresti – si Ia 221 km. est de capitala Ungariei – Budapesta.
Judetul Bihor se invecineaza la vest cu Ungaria, la sud cu Judetul Arad, la nord cu Judetul Satu Mare si la est cu Judetele Salaj, Cluj si Alba. La cinci km. de Oradea se afla granita cu Ungaria.
6. Potentialul turistic a judetului Bihor
Un element important al viitorului potential pentru transport este dezvoltarea cererii de turism pentru straini la Oradea, legat de Baile Felix sau alte zone turistice. Transportul international al României, atât pentru romanii care calatoresc in strainatate cat si pentru strainii care calatoresc in România, s-a schimbat considerabil in ultimii ani.
Baile Felix ofera un potential considerabil de dezvoltare. Baile Felix dateaza din anii 1700 si sunt renumite in lumea întreaga pentru apele minerale termale folosite in tratarea multor boli. Multe hoteluri au propriile baze de diagnosticare si tratament. In prezent, activitatea Bailor Felix se concentreaza asupra tratamentelor terapeutice in unele afectiuni, printre care si reumatismul. Trasatura principala a bailor este apa termala care este o trasatura geologica a zonei. In prezent, sunt circa 2500 de camere cotate cu doua sau trei stele si un total de 6000 de camere în 12 hoteluri diferite.
Zona rustica din jurul -.Stânei de Vale si a Muntilor Apuseni. Este de mentionat pestera Ursilor aflata la o distanta de 45 min. de Baile Felix este o pestera cu formatiuni calcaroase care, se pare ca rivalizeaza cu Pesterile Loray din Statul Virginia, SUA. Conform spuselor geologilor, pestera atrage circa 1 mii. de vizitatori pe an si contine scheletele a 141 de ursi prinsi înauntru cu aproximativ 17.000 de ani in urma.
In orasul Oradea se gasesc monumente remarcabile si frumoasele ruine ale unei cetati medievale foarte cautate de turisti si prezentata de ghizi-interpreti specializati..
7. Taxele oficiale sunt mentionate în AIP România si sunt aplicabile pentru curse neplanificate. Cursele regulate comporta un regim de taxare negociat. Functie de numarul de operari planificate taxele comporta reduceri considerabile stipulate contractual.