Locuri : Altele

Alesd

Orasul Alesd este asezat in partea de est a judetului Bihor, pe D.N. 1 (E 60) la 38 kmm este de Oradea si la 112 km vest de municipiul Cluj-Napoca. A devenit oras in 1968. De la aceasta data pana in 1988 orasul Alesd a avut in subordinea sa o comuna, Astileu, formata din patru asezari: Astileu, Calatea, Chistag si Pestera. In componenta orasului intra azi patru asezari: Alesd, Pestis, Tinaud si Padurea Neagra.
In trecutul sau istoric, Alesdul a fost resedinta de plasa de sangea, de cerc administrative si de raion. In conscrierea domeniului cameral Alesd din 1779 se arata ca acesta a fost ridicat la rang de targ inca din secolele anterioare (Arhivele Statului, Oradea, Fond Prefectura judetului Bihor, inv. nr. 41, dosar 160/a, in continuare ASO).
Orasul ocupa o suprafata de 71,95 kmp si se invecineaza la nord cu comuna Popesti, la nord-est cu comuna Sinteu, la est cu comuna Auseu, la sud cu comunele Magesti si Astileu, la vest cu comunele Lugasu de Jos si Brusturi.
In zona Montana a Plopisului, pe valea Bistrei, este asezata localitatea Padurea Neagra. In acesti munti, varful Arsura, situat pe teritoriul orasului, atinge 705 m inaltime. In zona deluroasa a Plopisului se afla localitatile Pestis si Tinaud. Alesdul propriu-zis este asezat pe prima terasa de pe malul drept al Crisului.
Secatura, Chicera, Vitalari, Iacob, Husia, Bogdan, Coseri, Ivan , UliuPicleu sunt cateva din denumirile date de localnicii din Tinaud si Pestis dealurilo Plopisului din aceste localitati.
Cursurile de apa care strabat localitatile componente ale orasului sunt Crisul Repede, Valea Soimuluicu afluenii sai Valea Pestisului si Valea Morii, Valea de Tinaud si Valea Bistrei.
In Padurea Neagra nu exista terenuri agricole, locuitorii acestei asezari fiind cu totii muncitori la Fabrica de sticla. Locuitorii din Pestis care dispun de terenuri agricole le au asezate in panta, pe dealuri, iar cei din Tinaud au aceste terenuri dispuse o treime in panta, pe dealuri, si doua treimi pe terasa din dreapta Crisului si in lunca acestei ape curgatoare. Proprieatarii de terenuri agricole din Alesd au aceste terenuri pe terasa de pe malul drept si in lunca Crisului Repede. Suprafetele de teren agricol ale locuitorilor din raza orasului poarta urmatoarele denumiri: Salcii, Comori, Paltini, Aranda, Pelini, Ochi, Tarina Ungureasca, Pusta Mare, Mociar, Foglas, Poieti, Sercade, Marinta, Bulbuc etc.

Monumente istorice: „Pusta Bisericii” (asezare, sec X-XVI) si amplasament de biserică romanica (sec. XIII-XIV) – Alesd; „Cetatea Piatra Soimului” (cetate, sec. XIII) – Pestis.
Monumente de arhitectura: Castelul Bathyanyi (1894) si castel de vânatoare (1891) – Alesd; Biserica de lemn „Buna Vestire” (sec. XVIII) – Pestis; Biserica ortodoxa „Sf. Dumitru” (1659) – Tinaud.