Locuri : Altele

Biserica Evanghelica

Biserica evanghelică, monument istoric, de pe strada Tudor Vladimirescu 26, este o altă clădire în stil eclectic din Oradea.
În anul 1811, comunitatea evanghelică lutherană din oraş îşi construieşte o capelă mică pe terenul situat pe actuala stradă Tudor Vladimirescu. Această capelă – de fapt o casă modestă – a fost folosită până în anul 1902, când în locul ei se construieşte, după planurile arhitectului Pecz Samu, biserica actuală în stil neogotic.
Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 23 mai 1902. Biserica a fost terminată, la 16 mai 1903, sub conducerea arhitectului Rimanóczy Kálmán junior, şi a fost sfinţită de către episcopul evanghelic Zelenka Pál, în data de 5 iulie 1903.
Faţada principală, spre stradă, pare masivă datorită celor trei turnuri. Cel din mijloc este acoperit cu cărămidă în forma piramidală, iar cele laterale cu ţigle smălţuite, tot sub forma piramidală. Pe axa centrală a faţadei este situat portalul încoronat cu un atic triunghiular. Deasupra portalului este o fereastră circulară (rozasă), celelalte ferestre fiind cu arc frânt, specifice stilului gotic. Coronametul navei atât pe faţadă, cât şi lateral este decorat cu un şir de arcuşoare. Efectul plastic al bisericii se evidenţiază prin ritmul creat de contraforţii exteriori ai navei, şi ai sanctuarului. Câmpul de pereţi dintre contraforţi este marcat cu ferestre în ogivă, în partea superioară având ancadramente din cărămidă aparentă. Acest material – cărămidă decorativă – s-a folosit şi pentru placarea faţadei principale.
Biserica este alcătuită din pronaos, deasupra căruia se află turnul central, din nava dreptunghiulară, şi din sanctuar, care se termină cu o absidă trapezoidală. Interiorul are o boltă în cruce pe ogive, atât nava cât şi sanctuarul. Sanctuarul este decorat cu vitralii, ce datează din anul 1941, care sunt opere ale atelierului Palka din Budapesta. În anul 1991, biserica a fost restaurată atât în interior cât şi în exterior.