Locuri : Centre și Institute

BIBLIOTECA JUDETEANA GHEORGHE SINCAI

Societăţi culturale şi şcoli, instituţii laice şi ecleziastice orădene au fost preocupate de înfiinţarea de biblioteci încă din secolul XIX. Ideea unor biblioteci populare s-a manifestat însă doar în primăvara anului 1871, iar prima bibliotecă publică a întregului oraş Oradea s-a deschis la 23 septembrie 1911, pe strada principală.

Dacă la sfârşitul anului 1915 se ajunsese la 13.743 de volume, în prezent Biblioteca are aproape 700 000, carte contemporană , care trece din mână în mână şi carte–tezaur, mai valoroasă decât greutatea ei în aur. Cărţile “de aur” ale Bibliotecii sunt cele patru incunabule – Defensorium curatorum, Lutetiae, 1461, Fasciculus temporum, Venetiis, 1479, Robertus Carracciolus, Opera varia, Venetiis, 1485 şi A. Schedel, Liber cronicarum, Nürnberg, 1493, Cazania lui Varlaam şi alte exemplare care aparţin patrimoniului cultural românesc şi universal.
La noi aveţi parte de carte şi publicaţii din toate domeniile, din trecut şi din prezent. Carte apărută la cele mai importante edituri din ţară, carte de referinţă apărută la cele mai mari edituri din Europa şi America.
Prin programul său cultural, Biblioteca vă mai oferă posibilitatea de dialog cu autori dintre cei mai importanţi din cultura română – bihoreni, din ţară, din diaspora.
Biblioteca vă mai oferă posibilitatea de dialog în cercuri de discuţii pe teme diferite, vizionări de filme, audiţii muzicale, expoziţii de artă
Biblioteca este a Dumneavoastră, noi suntem pentru dumneavoastră.
Noi avem cea mai multă carte. O puteţi trece de partea dumneavoastră.