Locuri : Galerii de artă

Visual Kontakt Casa de arta contemporana

asociaţia visual kontakt este o organizaţie non-profit care promovează evenimente culturale de interes local. oferim publicului proiecte de artişti, indiferent de domeniul, vârsta sau importanţa lor profesională. mediul pe care îl punem la dispoziţie nu constrânge artistul sau munca sa: prezentarea lucrării, sistemul de prindere sau eventualele intervenţii asupra spaţiului rămân la latitudinea autorului, urmând ca dotările să fie readuse la starea iniţială pe seama asociaţiei în momentul încheierii evenimentului în curs. visual kontakt acoperă cheltuielile de transport, organizarea şi promovarea mediatică a evenimentelor, precum şi cazarea artiştilor săi.

asociaţia nu percepe chirie sau alte foloase materiale de pe urma invitaţilor săi. în privinţa vânzării şi cumpărării lucrărilor expuse, nu ne asumăm tranzacţii, însă dacă acestea au loc nu percepem comision. visual kontakt primeşte însă donaţii şi sponsorizări atât din partea altor organizaţii cât şi din partea persoanelor fizice ca principală sursă de venit.

noi credem că arta se produce într-o strânsă legătură cu comunitatea. pentru aceasta asociaţia visual kontakt pune accent pe două elemente:

în primul rând pe relevanţa discursului artistic. garantăm independenţa tematicilor şi mesajelor artiştilor noştri, însă această libertate este oferită în schimbul unui produs complex, matur şi de relevanţă directă. asociaţia visual kontakt promovează doar evenimente care au la bază un proiect elaborat în prealabil de către artist. selecţia se face în şedinţă de către cadrele asociaţiei.

în al doilea rând dăm importanţă promovării artei în comunitate şi rolului pe care-l joacă într-însa. evenimentele noastre nu urmăresc producerea unui moment distinct şi izolat de cultură elevată. dimpotrivă, suntem un spaţiu informal, fără pretenţii academice, însă care pune accent pe relaţionare şi dialog între artist şi public şi între oameni în general. nu distingem între clase sociale, formaţii intelectuale, etnie, religie, sex sau rasă în ceea ce priveşte artiştii sau publicul nostru. oferim un mediu prietenos şi primitor în care comunitatea să intre nestingherită în contact cu arta.

în afara artiştilor invitaţi, asociaţia e deschisă pentru colaborări cu alte organizaţii, găzduiri, precum şi o serie de activităţi proprii. acestea din urmă sunt proiecte artistice cu aplicaţie socială care localizează şi dezbat problematici din societate.

scopul asociaţiei visual kontakt este producerea unui spaţiu şi a unui mediu artistic stabil în localităţile în care funcţionează. dorim să creem în oradea un centru care să dezvolte un mod specific de a concepe arta şi rolul acesteia. adresăm un câmp larg de activităţi precum şi colaborări cu instituţii din alte domenii pentru a pune împreună bazele unei culturi dinamice şi independente, gândită pentru comunitate. iar comunitatea, odată adresată, va avea repere noi prin care să se înţeleagă pe sine şi să înţeleagă oraşul. noi numim acest concept minimetropola.