Locuri : Utile

Salvamont Bihor

In judetul Bihor, prima echipa Salvamont a fost cea constituita in orasul Stei (fost Dr. Petru Groza), in anul 1982, de catre Consiliul Popular local, in baza prevederilor HCM 190/1969.
In 1987 se constituia formatiunea Salvamont Oradea, cu o sub-filiala la Alesd, in baza aceleasi HCM 190/1969, de catre Consiliul Popular Municipal Oradea.
Ambele formatiuni au fost constituite ca masuri determinate de cresterea numarului de turisti, in zona montana a judetului, si a practicantilor alpinismului ai speologiei explorative ai sportive, fapt ce a determinat si aparitia frecventa a accidentelor turistice montane.
Dupa 1990, pe fondul schimbarilor intervenite in societatea civila din Romania, aceste structuri au disparut prin auto desfintare sau au devenit ineficiente, in mod special pe fondul lipsei de sustinere financiara si administrativa din partea autoritatilor locale. Aceastea se intamplau in timp ce, datorita liberei circulatii, al facilitarii accesului la echipament performant si aparitiei initiativei private in exploatarea potentialului turistic al zonelor montane, turismul montan si practicarea sporturilor specific montane au cunoscut un " boom" impresionant. Din pacate, nu au antarziat sa apara accidentele, cu o frecvenaa si gravitate crescanda .
In consecinta, in iunie 1995, se anfiinteaza Salvamont CRSE Apuseni – Oradea, ca departament de salvari montane in cadrul Centrului Regional de Supraveghere Ecologica – Apuseni, la iniaiativa unor fosti membrii ai Salvamont Oradea si a unora dintre membrii cluburilor de alpinism si speologie din Oradea.
In 1997, dupa 8 luni de campanie pro-Salvamont, an care s-au utilizat toate mijloacele legale de sensibilizare a opiniei publice si, in special, a autoritaailor locale, Consiliul Judetean Bihor infiinteaza Serviciul Public Salvamont Bihor, prin preluarea Salvamont CRSE Apuseni – Oradea. Salvamont Bihor nu are personalitate juridica , fiind integrat in Serviciul Patrimoniu din cadrul Direcaiei Economice a Consiliului Judetean Bihor.
In luna aprilie 2002 s-a constituit Asociatia Salvatorilor Montani Bihor . Membrii fondatori si nucleul de baza al ASM Bihor, il constituie fosti si actuali membrii ai formatiunii Salvamont Oradea, din cadrul S.P. Salvamont Bihor .
Obiectivul principal urmarit de ASM Bihor este:
– sprijinirea pe plan material, tehnic, logistic si uman, a activitatii Serviciului Public Salvamont Bihor
– dezvoltarea asistentei Salvamont in zona montana a judetului Bihor .
In plan secundar se urmaresc urmatoarele obiective :
– promovarea practicarii turismului montan si sporturilor specific montane
– promovarea conceptului de "cultura si educatie turistica" specifica zonei montane, an special an randul tinerilor
– promovarea la scara nationala si internationala a arealului montan romanesc in sprijinul dezvoltarii turismului ai practicarii lui intr-un cadru civilizat si sigur.
– implicarea asociatiei in activitati de asistare a comunitatilor afectate de sinistre, catastrofe, calamitati etc., in colaborare cu alte structuri si organizatii locale, nationale ai internationale care actioneaza in acest sens.
In anul 2004, datorita faptului ca asociatia a dovedit in numeroase randuri ca poseda o disponibilitate si un potential deosebit in a participa la actiuni de salvare – recuperare, indiferent de natura acestora, ASM Bihor a fost invitata sa faca parte din KARISZ – asociatie caritativa constituita ca un parteneriat, cu scopul de a acorda asistenta populatiei si comunitatilor in caz de calamitati si catastrofe, cuprinzand organizatii de profil din 3 tari europene Ungaria, Slovacia si Romania, ASM Bihor fiind dealtfel, pana in prezent, singurul reprezentant si partener din Romania.
Incepand cu luna aprilie 2005 Serviciul de Salvare Montana Bihor si-a dobandit personalitate juridica prin semnarea unui acord intre Consiliul Judetean Bihor si Asociatia Salvatorilor Montani Bihor, urmand ca activitatea de salvare montana sa se desfasoare sub coordonarea asociatiei fiind partial finantata de CJ Bihor.

Incepand cu data de 16 ianuarie 2007 Serviciul Judetean Salvamont Bihor a fost transformat in Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor an urma apariaiei legii 402/2006, care reglementeaza activitatea de salvare speologica.
Pintér István – presedinte Salvamont Bihor – 0766-555.744
Marin Adrian – vicepresedinte Salvamont Bihor – 0744-185.081
Nistor Lucian – director technic Salvamont Bihor – 0740 – 186.260
Popper Zoltán – secretar Salvamont Bihor – 0745 – 590.345
ASM Bihor accepta orice fel de donatii, în conditiile legii, fie în natura, fie în bani.
Donatiile în bani se pot face prin depunerea sumelor în urmatoarele conturi:
– RO93 RNCB 0032046499500001 – B.C.R. "Rogerius"Oradea