Locuri : Centre și Institute

Colegiului National Emanuil Gojdu

In 1919, cand ranile provocate de razboi erau inca proaspete si sangerande, in cadrul Romaniei intregite, in Transilvania au fost infiintate mai multe licee romanesti. Intre acestea se numara si cele doua licee romanesti de stat infiintate in Oradea: liceul real, prin transformarea fostei scoli reale maghiare, si liceul " E. Gojdu " cu profil clasic modern, liceu care functioneaza in 1920 prin pastrarea numelui "Emanuil Gojdu".

Actul de infiintare a liceului dateaza din 15 iunie 1919. La 1 august 1919 incep prenotarile elevilor, in 2 octombrie are loc primul consiliu profesoral, iar in 5 octombrie se face inaugurarea solemna a anului scolar, an purtator de semnificatie istorica. Intre anii 1920-1923 liceul parcurge o perioada de tranzitie, perioada in care se trece la tipul de organizare a scolilor din Romania veche, prin inlocuirea programei maghiare din 1883 cu cea a lui Spiru Haret si in paralel prin inlocuirea limbii de predare maghiara cu cea romana.

Din 1923 pana in 1939, liceul "E. Gojdu" se inscrie in seria metamorfozelor pe care le-a strabatut tot invatamintul liceal din Romania, remarcandu-se prin activitatea desfasurata de catre profesorii scolii. Acestia si-au dat seama ca in acest oras cu o cultura preponderent maghiara in acea perioada, cu numeroase scoli medii straine, romanii asteapta intarirea culturii noastre atat de oropsita si de oprimata in trecut. Corpul profesoral s-a achitat cu cinste de aceasta minune, fiind un animator al vietii culturale locale, fapt pentru care liceul si-a cistigat un frumos renume intre liceele romanesti din Transilvania si din tara.

Este demn de retinut ca prima revista scolara oradeana "Sf. Gheorghe" a fost cea a liceului "Emanuil Gojdu" si in care, dupa cum spune prof. Cornel Moga, elevii "vor scrie multe chestiuni de ordin moral-national, cultural, istoric, geografic". Dar cea mai prestigioasa publicatie a liceului a fost si va ramane revista "Tara visurilor noastre", primul numar al acesteia aparind la 1 decembrie 1937. Publicistul Ioan Bulgar, scria in ziarul "Drapelul" din 2 aprilie 1945 : Totdeauna "Tara visurilor noastre" a fost aceeasi: dreapta, umana, romaneasca. Niciodata nu a alunecat. Acolo in revista, s-a plans, s-a dorit, dar mai ales s-a crezut mult. Au fost vremuri in care atat ne-a mai ramas. Si elevii au crescut acolo asa cum ii invata profesorul.

In urma Dictatului de la Viena, Oradea trecand sub ocupatie maghiara, liceul a devenit sectie romana a liceului maghiar din Oradea. Prin exodul populatiei romane, in special al tineretului scolar, cat si prin expulzarea practicata de autoritatea maghiara, efectivul de elevi si profesori a fost foarte redus in aceasta perioada existenta scolii romane plutind intre a fi si a nu fi.

Eliberarea Oradiei la 12 octombrie 1944 atrage reinfiintarea liceului romanesc sub denumirea de "Liceul roman de stat", actiunea de refacere a liceului de pe malul Crisului Repede incepind chiar inainte de a se reinstala administratia statului roman. De la 1 septembrie 1945 liceul isi reia vechea denumire, denumire care va fi ulterior schimbata si reatribuita in 6 septembrie 1970.

Astazi, liceul "Emanuil Gojdu" are un numar de 1300 elevi, cuprinsi in invatamantul liceal si gimnazial. Elevii liceului se pregatesc in urmatoarele profiluri: informatica, matematica-fizica, fizica-chimie, chimie-biologie, bilingv. Liceul dispune de 54 sali de clasa, 10 laboratoare si cabinete, 3 sali de sport, o biblioteca cu 30000 de volume, sala de lectura, internat si cantina.

Liceul se mandreste cu dotarea de exceptie a cabinetelor de informatica, cu "Cartea de aur" ilustrata si muzeul de istorie, arheologie si etnografie.