De Citit : Altele

Efectul Budai-Deleanu pe stil nou

| 15 decembrie

Ne agitam.

Si ne suparam cand altii rad de noi, facand bancuri pe seama fanfaronadei zgomotoase din tinuturile daco-romane. Parca am sta cu talpile pe taciuni cand mai apare cate un articol prin presa occidentala care ne mistocareste. Sarim ca arsi, dam din maini pe la televiziuni, invocam complotul international la adresa urmasilor lui Zalmoxis, ne dam de ceasul mortii, ridicand mainile la cer si chemand dreptatea divina. Nu stiu cum, dar pare din ce in ce mai evident ca Budai-Deleanu, autorul celebrei epopei cu nume incorect politic s-a folosit de un grup etnic, pentru a spune chestii despre mult mai multa lume decat am crede. Devine clar ca lumina zilei faptul ca sarjele epopeice erau adresate tocmai celor care credeau, linistiti, ca Tiganiada e o ironie crunta la adresa tiganilor proaspat dezrobiti. Ridicarea poalelor in cap e un sport foarte vechi pe aici. Iar gustul pentru fanfaronada e egalat doar de fratietatea cu natura din creatia poetica a acestui talentat popor. Cum sa fii neamt, francez, italian, spaniol, austriac si sa nu razi de balciul de pe-aici?
Cum sa nu te tavalesti in hohote cand vezi cum facem noi justitie la televizor si de ochii lumii, zornaind glorios catuse, scotand mascati la defilare, pronuntand sentinte cat ai clipi, urland prin talk-show-uri si chinuin-du-ne sa mimam razboiul total cu coruptia? Toate marile arestari tin vreo cinci zilisoare, viciile de procedura apar ca ghebele dupa ploaie, invinuitii plimbati prin fata camerelor merg acasa, bine mersi si ciclul vietii milenare isi reia linistit cursul.
Intre timp, ducem la Sectie vigilenti, cu simtul datoriei, niste naivi care si-au pus leucoplast pe guri in incercarea de a ne spune ceva. Asa le trebuie. Cum isi permit sa tulbure linistea unei natii insetate de dreptate? Ei nu stiu ca e interzis sa stationezi pe trotuar daca n-ai chipiu?