De Citit : Interviuri

Adrian Markus – Un golgheter pentru linistea Bihorului

| 06 aprilie

Nume: Markus
Prenume: Adrian
Data nasterii: 10 aprilie 1992
Locul nasterii: Otelu Rosu (jud. Caras-Severin)
Echipe la care a jucat: Minerul Oravita, Liberty Salonta, ACU Arad si FC Bihor
Hobby: film
Filmul preferat: „Spartacus”
Actor preferat: Kirk Douglas
Fotbalist preferat: Didier Drogba (Chelsea)

A început fotbalul la vârsta de 8 ani, la Oravita, la clubul local Minerul. Primul antrenor i-a fost Gheorghe Chirila.
La 13 ani ajunge la Liberty Salonta, primul antrenor fiindu-i aici profesorul Duca. La vârsta de 16 ani debuteaza în echipa de seniori a clubului salontan si implicit în Liga a II-a, într-un meci cu ACU Arad.
La FC Bihor, Adrian a ajuns în vara anului trecut, aici unde, dupa numai câteva jocuri si-a câstigat dreptul de titular incontestabil în atacul „ros-albastrilor”.
Adrian Markus este si unul dintre componentii de baza ai lotului national de juniori U19, selectionata antrenata de Lucian Burchel si care va disputa în vara acestui an, pe teren propriu, turneul final al Campionatului European. La lotul national, Markus a înscris mai multe goluri decât selectiile bifate, 12 goluri fata de 10 selectii.

– Cum ai început fotbalul?
– Fotbalul l-am început prin prisma faptului ca jucam în fata blocului cu baietii. Bunicul meu m-a vazut ca sunt talentat si m-a dus la clubul din localitate (Oravita).
– Ce te-a atras catre fotbal?
– Îmi placea sa stau în colectiv, cu ei, si îmi placea sa joc fotbal. Eram toata ziua cu mingea în brate.
– Ai avut de mic veleitati de atacant?
– Da. Îmi placea cel mai mult sa dau goluri si înca de atunci eram omul responsabil cu golul.
– Cum ai ajuns la Liberty?
– S-a facut o selectie, la care bunul meu prieten, Gheorghe Ciulin m-a ajutat sa ajung. Aici, la selectie, am avut un meci, în care am jucat vreo 10-15 minute, am dat un gol si o pasa de gol, iar antrenorii de la Centrul de Copii si Juniori m-au oprit.
– Cum a fost activitatea ta de la Liberty?
– Am început la grupa de copii cu jucatori nascuti în anul 1992, avându-l ca prim antrenor pe domnul profesor Duca, cu care faceam antrenamente în fiecare zi. Pentru mine fotbalul atunci era un lucru ce doream sa-l fac, dar nu ma gândeam la performanta. De la vârsta de 15 ani, domnul Ghit m-a promovat la echipa dumnealui, care era formata din jucatori nascuti în anii 1990 si 1991. Atunci, în perioada aceea, mi-am dat seama ca fotbalul înseamna mult mai mult decât credeam eu. Din momentul acela am început sa ma gândesc la performanta la modul serios.
– Cum ai debutat la seniori?
– Am început ca rezerva în sezonul 2007-2008, iar domnul profesor Tibor Selymes mi-a dat încredere si m-a introdus în teren. În primul an nu am avut evolutii multe la echipa mare. În al doilea, am avut mai multe evolutii, dar pentru noi a fost primordial câstigarea titlului national de juniori si jucam mai mult la echipa de juniori, unde eram cu toti colegii de la grupa mea, cu care am câstigat pâna la urma si titlul national.
– Cum ai ajuns la FC Bihor?
– În vara lui 2009 am fost împrumutat, împreuna cu alti colegi de la echipa de juniori, la ACU Arad, în liga a III-a, echipa cu care am obtinut promovarea în divizia secunda. La sfârsitul sezonului, dupa promovare, am primit un telefon de la domnul Sarmasan, care mi-a spus sa ma prezint în vara anului trecut la reunirea echipei FC Bihor, fiindca o sa încep pregairile aici.
– Cum apreciezi sezonul actual de la FC Bihor?
– Am debutat înca din prima etapa ca titular la FC Bihor, în deplasare, împotriva formatiei Ariesul Turda, etapa în care am înscris si primul meu gol în Liga a II-a. Am simtit o bucurie în suflet dupa marcarea acelui gol. Aceasta bucurie o simt de fiecare data când marchez, indiferent când sau de câte ori înscriu pentru FC Bihor si sunt mândru ca joc la aceasta echipa.
– Prin ce consideri ca te-ai impus la FC Bihor?
– Prin munca pe care o depun zi de zi la antrenamente, prin seriozitatea cu care tratez fiecare antrenament, fiecare meci.
– Te asteptai sa fii golgheterul echipei?
– Sa fiu sincer, nu ma asteptam, dar pe parcurs am început sa cred ca pot sa marchez indiferent de echipa cu care jucam, deoarece colegii, antrenorii, tot staff-ul tehnic, îmi dadeau încredere si simteam ca am o datorie fata de ei.
– Cum apreciezi evolutia echipei oradene în actualul sezon?
– Noi suntem o echipa tânara, dornica de performanta, care, de la primul jucator si pâna la ultimul, ne dorim sa jucam în Liga I cu FC Bihor. Am avut perioade si bune si grele, dar am stiut sa fim aproape unul de celalalt în momentele grele si ne simtim ca o familie. Acest lucru ne-a ajutat enorm de mult sa ajungem unde am ajuns. Mai avem mult de muncit si trebuie sa tratam toate meciurile ca decisive de acum în colo.
– De când ati început sa credeti în promovare?
– Pe parcursul campionatului am vazut si am simtit ca avem un joc bun, ca avem niste baze bine puse si prin prisma rezultatelor pe care le-am înregistrat în acest campionat am început sa speram din ce în ce mai mult. Fiecare pas pe care l-am facut ne dadea tot mai mult încredere în noi.
– Cum ati reusit sa va impuneti în ultimele trei jocuri din deplasare, pe terenul unor contracandidate?
– Suntem niste copii talentati, toti, care muncim foarte mult la antrenamente si care ne dorim extrem de mult sa câstigam fiecare meci, cu o strategie foarte buna, pe care am avut-o, de asemenea, si o dorinta în plus fata de adversare, stiind ca nu luptam cu ei pentru prime si acest lucru ne-a facut sa obtinem victoria.
– Consideri ca Oradea are prima sansa la promovare?
– Eu cred ca promovrea se joaca si ca vom fi nevoiti sa luptam pâna în ultima etapa pentru a ne îndeplini obiectivul.
– Ce îti propui cu FC Bihor?
– În primul rând, îmi doresc sa avem un joc cu care sa multumim lumea si sa promovam în Liga I, pentru toti acesti suporteri minunati care sunt în Oradea.
– Esti si la lotul national de juniori…
– Acolo avem un grup foarte bun. Avem un antrenor care stie foarte, foarte bine ce vrea de la noi si asta ne-a determinat sa întelegem si noi foarte bine ce vrem în momentul în care intram în teren cu tricoul reprezentativei României pe noi. Îmi doresc sa avem o evolutie foarte buna la Campionatul European si sunt sigur ca nu ne vom face de râs.

Având în vedere ca mâine, 10 aprilie, este ziua de nastere a lui Adrian Markus, conducerea clubului FC Bihor îi ureaza un calduros „La multi ani!!” si numai împliniri cu FC Bihor!!