Locuri : Muzee

Muzeul Etnografic La Fluturi

La doar 300m de cunoscuta "Pestera Ursilor" in satul Chiscau (comuna Pietroasa) din judetul Bihor, Aurel Flutur a intemeiat un senzational muzeu etnografic particular. Intemeietorul (zis si "Domnocu") acestui muzeu cu peste 2000 de obiecte, a inceput sa stranga obiecte vechi de peste 30 de ani, reusind sa salveze de la disparitie o serie de obiecte de arta populara, vestigii istorice si etnografice. De exemplu prin 1980, pe cand era taximetrist in orasul Stei, el a salvat un raboj agricol de la 1860, unic in Europa. Printre cele peste 2000 de exponate se afla si o locomobila fabricata in Ungaria care dateaza din 1910. Utilajul secular este o masina de forta, deplasabila, pe roti, functionabila inca. Acesta este una dintre cele mai valoroase piese din colectie. Ar fi mai multe de spus si multe obiecte de enumerat, dar deocamdata va invitam sa aruncati o privire pe sectiunea de fotografii, iar pentru alte detalii oricine este invitat la fata locului, mai ales ca nu costa nimic.Iar in caz ca ajungeti la fata locului nu ezitati sa-i puneti intrebari colectionarului deoarece "fiecare obiect are povestea lui"dar valoarea lor este inestimabila.
In caz ca doriti sa mai ramâneti pe aceste meleaguri, aveti posibilitatea sa va cazati într-un loc cu adevarat rustic, cu un peisaj aparte. Aurel Flutur va pune la dispozitie o casa taraneasca cu urmatoarele dotari:
la parter: o camera cu 2 paturi, baie proprie, bucatarie, frigider, incalzire centrala;
la etaj: 2 camere cu cate 2 paturi fiecare, bai proprii, incalzire centrala, mansarda;
Afara aveti posibilitatea de a gati la gratar, ceaun sau disc, dupa preferinta. La comanda puteti sa va ospatati cu mâncaruri traditionale din zona: sarmale cu smântâna, placinta cu brânza, mamaliguta cu brânza, peste la gratar, lapte proaspat, oua de casa, etc;