Locuri : Parcuri

Lacul cu nuferi termali – Rezervatia Naturala Paraul Peta

Rezervatie naturala unica in tara: "Lacul cu nuferi termali". Nymphaea Lotus Thermalis (relicva din Tertiar), are frunze rotunde plutitoare cu marginea dintata si rasfrânta in sus, dintre care se inalta gingasele flori alb-galbui, cu miros placut parfumat. Planta este originara din zona Nilului si se presupune ca semintele de nufar au fost aduse aici fie de turci, fie de pasarile calatoare si s-au dezvoltat datorita apei termale.

Lacul pe care cresc acesti nuferi este format de paraul Peta, care izvoraste chiar din Baile 1Mai, si ale carui ape au o temperatura de 30 grade Celsius. Datorita izvoarelor cu apa calda aceasta localitate era numita mai demult si "localitatea unde canta broastele si iarna".Statiunea, aflata la 140 m altitudine, se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala fiind de 10,5 °C, iar cea din perioada estivala, de 21,3 °C.
Asupra originii speciei de lotus din Lacul Peta s-au purtat numeroase discutii. Nufarul termal a gasit conditii prielnice in apa calda si namolul lacului, fiind o specie relictara ce a supravietuit din perioada tertiala datorita microclimei create de apa termala. Lotusul termal a fost insotit in decursul erelor geologice de o specie de melc, iar astazi este declarat monument al naturii. Tot in Lacul Peta printre nuferii, poate fi vazuta rosioara lui Racovita, o