Locuri : Teatre

Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulat

Tisztelt közönségünk, kedves barátaink!
Remélem, hogy velünk tartanak ebben az évadban, akkor is, ha ismét csak vendégségbe hívhatjuk önöket. A színház felújítása, bár kívülről befejezéséhez közelít és szemet gyönyörködtető látványt nyújt, még hónapokig kiszorít bennünket a nézőtérről. Így egészen bizonyos, hogy nagyszínpadi repertoárunk még egy évadra a Filharmónia jóvoltából a koncertteremben lesz megvalósítható. De jobb körülmények között, mint az elmúlt évadban – két okból is.
Az egyik maga a tény, hogy mind a négy bemutató a Filharmónia termében lesz és csak a tavalyi előadások újrajátszása esetében hívjuk önöket a Szakszervezetek Művelődési Házába, ami sem nekünk, sem önöknek nem igazán nyerte el a tetszését. A másik ok a jobb látási körülmények megteremtését jelenti, hiszen minden előadás esetében megemeljük a színpadot, hogy a hátsó sorokban is élvezhető legyen minden játék. De természetesen nem ez a legfőbb dolog, hanem egy olyan repertoár, amelyet remélhetőleg mindenki örömmel fogad.
Ebben az évadban három bérletes előadást kínálunk, reméljük, hogy mindhárom elnyeri mind a szakmai-, mind a nagyközönség tetszését, hiszen megtartjuk azt az elképzelést, hogy a nagyszínpadi bérletes előadások egyaránt szóljanak a felnőtteknek és a diákoknak, a szórakozni vágyóknak és a színházi élményre szomjazóknak. Ezért választottuk Gogol A revizor című komédiáját, Ödön Von Horváth Kasimir és Karoline című népszínjátékát, és Vajda Katalin az Anconai szerelmesek című zenés vígjátékát, no meg a bérleten kívüli bemutatót, a Nóti Károly jeleneteiből és dalaiból szerkesztett, Fele is tréfa című szilveszteri kabarét.
A stúdióban az idén is változatos műfajú előadásokat tervezünk és remélhetőleg ismét színházi csemegék születnek, ugyanakkor nem vesszük le műsorról az elmúlt év sikeres előadásai sem. Tervezünk egy ősbemutatót: Aczél Géza Timúrra várva című színművének bemutatását, amelyet mozgásszínházi produkciónak is számíthatunk, valamint Radu Macrinici Tamás evangéliuma című darabjának színrevitelét. Az elefántember című Bernard Pomerance által írt színművet, amelyből nagy sikerű film is készült, az évad végén szeretnénk bemutatni és 2009 őszén kijátszani.
És még valamit amit csak úgy jelöltünk, hogy MEGLEPETÉS. Annyit elárulhatunk, hogy a meglepetés is megmaradjon és a tájékoztatás se szenvedjen csorbát, hogy két-három darab ajánlatból választhatják ki a stúdióbérleteseink, hogy mire akarják felhasználni a harmadik szelvényt. Egyben nekünk is meglepetés lesz, hogy mit választanak.
Bízunk abban, hogy minket választanak, hogy elfogadják ajánlatunkat, hogy ismét velünk tartanak a következő évadban is, ami a nagyváradi magyar színjátszás 210. évada. Kérjük töltsék velünk szabadidejük egy részét, ígérjük, hogy nem lesz hiábavaló időtöltés. Hozzák el barátaikat is, mert szeretnénk sok új barátra szert tenni határon innen és túl, kitartó barátokra akikért érdemes mindennap újra meg újra „meghalni”…
Nagyvárad, 2008. augusztus
Meleg Vilmos
művészeti igazgató